De dag zelf

De dag dat de Kleine Bloemenstoet plaats vindt is bij definitie de derde zondag van september, dat is nu dus op 18 september 2022. Het begint tegen de middag. Rond 12:00 uur beginnen de meeste wagentje aan te komen aan op het Kerkplaats en worden ze op volgorde van de stoet gezet. Daar verzamelen alle wagentjes voor een eerste blik. Zo kan iedereen reeds de wagentjes bewonderen en kunnen de juryleden in alle rust de wagentjes bekijken. Voor het publiek en de kinderen start dan ook al de randanimatie. Muziek en optredens gaan door op en rond de Kerkplaats.

Daarna (om 14.30 u) begint de echte rondgang. Er wordt een parkoers door de dorpskern afgelegd. De omloop vind je hieronder voorgesteld. (Goed om weten: de ganse dag van de stoet is er een algemeen parkeerverbod over de ganse omloop en de kern van de gemeente wordt volledig autovrij gehouden).

Natuurlijk is dit onder voorbehoud van verandering vanwege problemen met het wegdek of enige andere reden!

Tijdens de stoet komen de wagentjes voorbij de jurywagen, waar de jury ook de kinderen en eventueel hun kledij kan zien. De meeste kinderen zijn gekleed naargelang het thema van hun wagen, dit is niet verplicht, maar wel mooi om te zien. Voor verspreiding van de toeschouwers voorzien we dit jaar twee plaatsen waar de info over de verschillende wagentjes wordt omgeroepen

Na de stoet komen de wagentjes terug in het eerste stuk van de Dasstraat aan en worden daar voor de rest van de dag tentoongesteld. Voor de deelnemende kinderen is het moeilijke gedeelte voorbij en kan er aan ontspanning gedacht worden. Er zijn drankjes en hamburgers te krijgen en rond 17u30 gaat ook de snoepjesregen door op het plein. Dit is meestal ook te zien aan de kinderen met plastieken zakken die door de straat lopen. Kijk uit met brillen of andere breekbare voorwerpen, u bent gewaarschuwd.

Terwijl de kinderen zich voorbereiden op de bollenregen kan het publiek zowel voor als na de stoet genieten van versnaperingen, drank en straatanimatie. U kan onderandere terecht bij het hamburgerkraam,  de verschillende togen. Tevens zijn er voor de kleinsten en iets minder kleinsten  luchtkastelen voorzien. Deze straatanimatie begint al om 13 uur met verschillende optredens. 

Maar het is hier dat wij iets van u, toeschouwer, vragen. Wij zijn altijd geïnteresseerd wat de mensen zelf van de wagentjes denken. Daarom delen wij ook een prijs van het publiek uit per categorie. En dus hebben wij uw mening nodig. U vindt het formulier van de prijs van het publiek in het programmaboekje dat u ter plaatse (best wel vlak voor de stoet) kunt kopen van onze medewerkers die te herkennen zijn aan hun oranje T-shirts. Op dit formulier kan u dan per categorie invullen welk wagentje u het mooiste vindt. Dit formulier moet u dan, liefst op tijd, in de ton aan steken die je kan vinden aan het hamburgerkraam.

En dan komt het grote moment. Om 18.00 uur is er de prijsuitreiking in de tent op het Kerkplein. Het is best hier iets vroeger te zijn als je nog plaats wilt hebben. Hierbij worden alle wagentjes opgenoemd per categorie ( er zijn er drie: A,B en C waarbij C de kleinste is). Elk wagentje krijgt punten toegediend en zo wordt een volgorde opgesteld met hopelijk het mooiste wagentje eerst. Er wordt per categorie, van laatste naar eerste plaats afgeroepen.  De kinderen mogen dan op het podium komen en krijgen hun prijzen en een bewijs van deelname.

Na de prijsuitreiking is de dag eigenlijk gedaan. Tegen dat moment zal het al beginnen schemeren. Er is dan nog één ding dat er te gebeuren staat. De wagentjes worden tentoongesteld op deKerkplaats tot maandagavond 16 uur. Als zondag echt niet kan, heb je tot dan de kans om de bloemenpracht te komen bewonderen.

 

Voor mensen van buiten Wommelgem:

Je bereikt ons door op de E313 de afrit 18 te nemen. Je gaat even richting Wijnegem en het shopping centrum, maar neemt onmiddelijk de eerst rechts, richting Wommelgem centrum. Als je deze straat, Ternesselei, volgt en aan het rondpuntje de eerste rechts neemt, Hoevenstraat, kom je pardoes uit op het parkoers. Wommelgem biedt in de omgeving voldoende parking.  Wil je de GPS gebruiken, kies voor Kerkplaats, Wommelgem. Daar gaat alles door.