Geschiedenis

We schrijven 1962.

In Wommelgem gaat al sinds 53 de bloemenstoet uit. Een corso met zeer grote wagens, gemaakt door buurtverenigingen. Voor de veiligheid werden kinderen, tijdens de bouw, geweerd. Nadien was er een berg afval van de wagens.

De toenmalige onderpastoor, Dhr De Vadder, vond dit een verspilling en sprak een aantal jeugdige vrienden aan of ze een stoet voor kinderen wilden organiseren. En het lukte, de Kleine Bloemenstoet was geboren.


We schrijven 1978

De jeugdclub, zoals de organisatoren zich noemen, beslissen om een vereniging te worden die als hoofdactiviteit heeft de jaarlijkse Kleine Bloemenstoet te organiseren, samen met enkele andere activiteiten. Als naam voor de vereniging wordt  Vriendenkring Kleine Bloemenstoet (VKB) gekozen.


We schrijven 1990

De ‘grote’ bloemenstoet van Wommelgem rijdt niet meer uit. De VKB laat zich niet ontmoedigen en zet verder door.  En weten zich staande te houden zonder het voorbeeld van grote broer. Het maximum aantal deelnemende wagentjes in één jaar loopt op tot boven de 80.


We schrijven 2001

De VKB is nog steeds een feitelijke vereniging. Er wordt besloten de vereniging en zijn leden beter te beschermen en de VKB wordt een VZW. Het doel blijft het organiseren van culturele activiteiten voor de jeugd.


We schrijven 2013

Samen met de andere corso’s in België wordt de VKB door de Vlaamse regering op de inventaris voor immaterieel erfgoed geplaatst. Er ontstaat een nauwe samenwerking met de collega stoeten, zowel in België als in Nederland. De VKB start met het geven van opleidingen hoe je een wagentje maakt.

Dit jaar start de VKB met een nieuwe organisatie, de Go-cart Race. Teams rijden zoveel mogelijk rondjes in go-carts zoals we die kennen van aan de kust. Deze wordt drie maal georganiseerd maar stopt dan wegens het moeilijk haalbare financiële evenwicht.


We schrijven 2020

Dit jaar gaat de geschiedenis in als het covid 19 jaar. Door alle maatregelen die de pandemie met zicht meebrengt ziet de VKB zich genoodzaakt de 59ste stoet te annuleren en te verschuiven naar het volgende jaar.

In al die jaren hielden de organisatoren de toegang tot de stoet bewust gratis voor iedereen. Alle attracties voor kinderen zijn steeds gratis. De kosten voor het organiseren, de randanimatie en de prijzentafel is afkomstig van talrijke sponsors en de eet- en drankgelegenheden van de organisatie tijdens de stoet.


We schrijven 2021

Er wordt, na corona, een herstart gemaakt met de bloemenstoet. De 59ste stoet gaat door met een minimum aan wagentjes, maar de publieke belangstelling is massaal. Ondanks de nog steeds geldende, vrij strenge, coronamaatregelen laat het publiek de Kleine Bloemenstoet niet vallen.

De doorstart lukt.


We schrijven 2023

De gemeente wommelgem richt voor de eerste keer de uitreiking van de cultuurpluim in. Een prijs die aan een vereniging wordt gegeven als bedanking om cultuur in de gemeente te brengen. De Vriendenkring Kleine Bloemenstoet werd als eerste winnaar verkozen.


Het aantal deelnemende wagentjes door de jaren heen