Mee doen

Trek zelf een wagentje!

De wagentjes die deelnemen aan de Kleine Bloemenstoet van Wommelgem worden gemaakt door de deelnemers zelf. Gezinnen of verenigingen uit Wommelgem of daarbuiten maken de wagentjes voor en samen met hun kinderen.

Het is een prettige manier om de samenhorigheid te verstevigen, gezellig samen iets creëren. Het start met het samen zoeken naar een ontwerp en gaat verder met het bouwen en het steken van de bloemen op het wagentje.

Waarom mee doen?

Eenvoudig: het is leuk. De kinderen trekken met veel trots hun mooie wagentjes door de straten. Ze mogen daarbij regelmatig applaus ontvangen van de toeschouwers. Verder worden de kinderen verwend met snoep, speelgoed en cadeaubonnen. De stoet is steevast een leuke familiedag en een waar feest.Wat zijn de regels

Voor een geldige deelname moet er op de 3de zondag van september een bloemenwagen, bestoken met dahlia’s, mee rijden in de stoet en moet de wagen de eindstreep halen. De wagen wordt door kinderen getrokken/ geduwd. Natuurlijk mogen de ouders helpen. Wagentjes die door een motor worden voortbewogen zijn niet toegestaan. Dieren zijn in de stoet niet toegelaten.

De wagen moet minstens 0.5m² grondoppervlak hebben en maximaal 8m². Uitsteeksels worden hierbij niet mee geteld. De oppervlakte wordt berekend door de lengte van het grondvlak te vermenigvuldigen met de breedte. Er is geen echte hoogtebeperking, maar op een aantal plekken langs het traject lopen kabels overheen de straat. Houd ermee rekening dat u zelf de wagen op en rond het parcours moet krijgen.

Wagentjes worden verdeeld over 3 categorieën, gebaseerd op het grondoppervlak van de wagen:

  •      categorie C   van 0.5 m2 tot 1.5 m2
  •      categorie B   van 1.51 m2 tot 3 m2
  •      categorie A   van 3.01 m2 tot 8 m2

Tijdens de stoet rijden de wagentjes op volgorde van klein naar groot volgens de maat van het grondvlak. De prijzenpot wordt bepaald per categorie en de eerste drie per categorie krijgen typisch iets extra.

Een bloemenwagen moet volledig versierd zijn met dahlia bloemen. Deze worden door onze vereniging voorzien. De beschikbare kleuren zijn afhankelijk van de beschikbaarheid bij de kwekerijen uit de omgeving. Elementen die niet van dahlia’s gemaakt zijn worden ontraden.


Bloemen bestellen.

De bloemen worden aangekocht bij dahliakwekers en gratis ter beschikking gesteld van de wagenbouwers.

Als voorbeeld vind je hieronder de bloemen die beschikbaar waren in het jaar 2023 (61ste stoet). Elk jaar is er een andere variëteit. Van zodra we de bloemen voor 2024 kennen passen we aan.

Reken op één bak per m2 te bebloemen oppervlak. Een tekening heeft wat meer nodig. Probeer zo juist mogelijk te rekenen. Je moet zeker toe komen en wij bestellen steeds een extra reserve maar overdrijven hoeven we ook niet te doen. Uiteindelijk moeten we elke bloem betalen.


Cursus wagen bouwen

Wil je een wagentje maken, maar weet je niet hoe? Geen probleem, er staat een handleiding ter beschikking op de website. Klik hier.

Op geregelde tijdstippen geven we ook een uitleg over hoe je een wagentje maakt. Momenteel is nog geen nieuwe datum gekend.

Wil je op de hoogte gehouden worden wanneer de volgende opleiding is? Vul onderstaand formulier in en we berichten je.


Wij helpen

Als organisatie helpen we daar waar mogelijk met materiaal:

  • We hebben onderstellen te leen als je daar zelf niet over beschikt.
  • Piepschuim kan je bij ons ook gratis komen halen.
  • De bloemen worden gratis ter beschikking gesteld.
  • De krammen die worden gebruikt verkopen we aan inkoopprijs.

Neem hiervoor contact met een bestuurslid en we kijken hoe we kunnen helpen.